Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Razowiec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka żytnia razowa 1.5 szklanek
mąka pszenna razowa 1.5 szklanek
drożdże 50 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
woda 1 szklanek
sól 1 łyżek deserowych
słonecznik 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
otręby pszenne 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Do dużej miski przesiać obydwie mąki. Odstawić. W drugiej misce pokruszyć drożdże, posypać cukrem i rozetrzeć. Wlać połowę ciepłej wody, wsypać 1/2 szklanki przesianej mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Ziarna słonecznika zmielić na drobno. Rozgrzać patelnię i wsypać pył a następnie prażyć przez chwilę - robić to z wyczuciem niedopuszczając do przypalenia. Mąkę posypać solą i dokładnie wymieszać. Pośrodku uformować wgłębienie i wlać w nie pozostałą ciepłą wodę i wyrośnięte drożdże. Wsypać zmielony słonecznik i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Formę wysmarować masłem i popruszyć otrębami. Wypełnić formę ciastem do połowy wysokości a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, posmarować je wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aż ostygnie. Następnie wyjąć z formy i odłożyć na ściereczce do aż ciasto zupełnie ostygnie.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER