Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z likierem pomarańczowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 10
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada ciemna połamana 150 gramów
masło 90 gramów
mąka 375 gramów
kakao 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżek stołowych
jaka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
skórka starta z pomarańczy 1 łyżek stołowych
czekolada ciemna połamana 250 gramów
masło 60 gramów
likier pomarańczowy 1 łyżek stołowych
skórka z pomarańczy do dekoracji według uznania

Wykonanie:

150g czekolady stopić z masłem(90g) na parze. Przesianą mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, solą i cukrem. Dodać jajka, mleko, skórkę pomarańczową i ubijać mikserem, aż będzie gładka masa. Dodawać stopioną czekoladę i wymieszać. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Lukier: stopić czekoladę(250g) z masłem(60g) na parze. Zdjąć z ognia, wlać likier i wymieszać.
Polać babeczki lukrem i udekorować skórką pomarańczową. Podawać, kiedy lukier zastygnie.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-27

dobre

Autor: elunia8762

Data: 2008-12-22

:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER