Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pumpernickel

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
drożdże 100 gramów
woda 2.5 szklanek
miód 3 łyżek deserowych
mąka z pełnego przemiału 2 szklanek
mąka żytnia 2 szklanek
sól 2 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
kminek 2 łyżek stołowych
mąka 2 szklanek

Wykonanie:

Drożdże, ciepłą wodę (0.5 szlkanki), 1 łyżeczkę miodu wymieszać i pozostawić na około 10 minut. 2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki miodu, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej wymieszać w oddzielnym naczyniu i lekko rozbić, a następnie połączyć z miksturą drożdżową. Dodać pozostałe składniki, używając tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta. Ugniatać ręcznie przez około 10 minut. Włożyć do naoliwionej miski. Posmarować wierzch ciasta olejem. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Przedziurkować. Uformować 2 bochenki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.

Uwagi:

Kmninek powinien być w proszku.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER