Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z czekoladą, migdałami i chili

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 9
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada ciemna połamana 125 gramów
masło 125 gramów
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
chili 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały posiekane 125 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
mleko 1 szklanek
bita śmietana 1 szklanek
chili 0,5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Rozpuścić czekoladę w rondelku na parze. Przesianą mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, chili i solą oraz migdałami. Mikserem ubić jajka z cukrem i mlekiem. Stopniowo dodawać na przemian suche składniki i czekoladę, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Udekorować kleksem bitej śmietany i szczyptą chili, i podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-27

chili :/

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER