Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Ryż po indyjsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sól według uznania
wody 500 mililitrów
chili 1/4 łyżek deserowych
goździki 1/2 łyżek deserowych
gorczyca w ziarnach 1/2 łyżek deserowych
imbir 1/2 łyżek deserowych
Cynamon 1/2 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
margaryna 100 gramów
cebula 1 sztuk
soczewica 100 gramów
ryż długoziarnisty 300 gramów

Wykonanie:

Ryż i soczewicę dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić, żeby trochę obeschły. W tym czasie nagrzać średnio piekarnik. Wstawić ryż i soczewicę na 10 minut do uprażenia. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cienkie plasterki, czosnek zmiażdżyć w wyciskaczu. Połączyć czosnek z imbirem i chilli i rozetrzeć. W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę usmażyć na brązowozłoty kolor. Połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania. Do garnka z cebulą dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon i goździki. Włożyć uprażony ryż z soczewicą, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać 500 ml wody, przyprawić solą, wsypać gorczycę. Gotować na małym ogniu, aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewać troszkę wody. Gotowy ryż przybrać odłożoną usmażoną cebulą i podawać na ciepło.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER