Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Żurek z boczkiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
biała kiełbasa 40 dekagramów
boczek wędzony 40 dekagramów
szynka wędzona 4 plastry
schab pieczony 4 plastry
jajka 4 sztuk
zakwas żurku 0,5 litrów
ziemniaki 5 sztuk
grzyby suszone 5 sztuk
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżek stołowych
pieprz 1 łyżek deserowych
ziele angielskie 1 łyżek deserowych
liść laurowy 3 sztuk
majeranek 1 łyżek deserowych
kminek 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Do garnka włożyć boczek i kiełbasę.Dodać namoczone grzyby pokrojone w paseczki wraz z wodą,w której się moczyły.Włożyć listki laurowe, zielę angielskie i pieprz.Wlać 1,5 l wody.Gotować na małym ogniu 20 minut.Kiełbasę i boczek wyjąć i pokroić w plastry.Do wywaru wlać zakwas.Dodać roztarte z sola ząbki czosnku i majeranek.Mieszając,zagotować.Szynkę pokroić w paseczki a schab w kostkę i dodać do żurku ,kiełbasę i boczek.Wędliny bardzo podgrzać w żurku.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, gotować 12 minut w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem kminku, odcedzić i dodać do żurku.Żurek nalać do miseczki.Do każdej porcji włożyć kilka plasterków jajka.Posypać natką.

Autor: ibeata

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER