Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pasztet z cukini i szpinaku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 9
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukinia 2 kilogramów
cebula 300 gramów
margaryna 3 łyżek stołowych
bułka tarta 200 gramów
mleko 250 mililitrów
jajka 6 sztuk
szpinak 400 gramów
masło 30 gramów
czosnek 4 ząbki
gałka muszkatołowa według uznania
mięta 1 łyżek stołowych
estragon kilka listków
magaryna według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć
w ciepłym mleku. Cukinię opłukać i pokroić na talarki grubości 5-6 mm. Zioła opłukać i posiekać.
Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i cukinię podsmażyć do miękkości na margarynie. Rozdrobnić
widelcem, dodać odciśniętą bułkę, jajka,
zioła, przyprawić solą, pieprzem, utartą
gałką muszkatołową.
Szpinak opłukać,
usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na margarynie
mieszając, aż powstanie masa. Przyprawić
czosnkiem i solą.
Formę pasztetową
wysmarować grubo margaryną, ułożyć połowę masy z cukinii, na nią położyć warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Formę przykryć natłuszczoną folią
aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej.
Piec w nagrzanym do temp. 170°C piekarniku przez
l i 1/2 godziny. Po upieczeniu formę odkryć,
ostudzić, po czym wstawić do lodówki na całą noc.
Pasztet podawać pokrojony na plastry.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER