Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Gołąbki z sosoem grzybowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
śmietana 400 gramów
grzyby 200 gramów
kapusta 1 sztuk
maggi według uznania
pietruszka według uznania
koperek według uznania
tymianek według uznania
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
jajko 2 sztuk
bułka tarta 4 łyżek stołowych
mięso mielone 500 gramów

Wykonanie:

Ugotować ryż. Mięso wrzucić do miski, dodać bułkę tartą, dwa jajka, przyprawy wraz z maggi, wyciśnięty 1 czosnek, wyciśniętą na prasce 1 cebulę (lub drobno poszatkowaną), odrobinę wody i zagnieść na gładką masę. Dodać ryż i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Kapustę z wykrojonym środkiem, obgotować w dużym garnku, aż liście zmiękną. Oberwać liście, delikatnie ściąć twarde części.
W każdy liść zawijać porcje mięsa, układać w naczyniu żaroodpornym. Po ułożeniu wszystkich gołąbków, podlać delikatnie wodą (ok. 1-2 cm) iw stawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1- 1,5 godziny.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 15 min. Pokroić cebulę i grzyby w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, następnie wyciśnięty czosnek i na końcu grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez około 40 minut. Na końcu wymieszać śmietanę z odrobiną mąki i dodać do grzybów. Dusić jeszcze 5 minut.
Gotowe gołąbki podawać z sosem.

Uwagi:

Gołąbki można również podawać z gotowym sosem grzybowym z torebki.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Tyty

Data: 2011-03-17

To jest po prostu inny przepis!!!

Autor: Kurczak

Data: 2009-01-12

Przepis bez doswiadczenia! Galabki nalezy sie zgrabnie i scisle poukadac do naczynia i kompletnie zalac sokiem pomidorowym. Piec 2-3 godz. Po 90 minutach sprawdzic i dodac plybu.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER