Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Chleb orzechowo-rodzynkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko sojowe 1 szklanek
dynia 1 szklanek
olej 0.25 szklanek
miód 0.25 szklanek
sól 1 łyżek deserowych
Cynamon 2 łyżek deserowych
kardamon 1 łyżek deserowych
drożdże 80 gramów
woda 0.25 gramów
rodzynki 1.5 szklanek
orzechy 0.5 szklanek
mąka 3 szklanek
mąki z pełnego przemiału 3.5 szklanek

Wykonanie:

Pierwszych 7 składników zmiksować w blenderze. Kolejne 2 składniki wymieszać i pozostawić na około 10 minut. Umieścić wszystko w misce, dodać rodzynki i orzechy i mieszając dosypywać po trochu mąki (najpierw białą a następnie ciemną mąkę)- najpierw po łyżeczce. Następnie wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Ugniatać przez 10 minut, po czym umieścić w natłuszczonej misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przedziurkować, wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 2 części. Wyłożyć ciasto na natłuszczoną brytfankę o wymiarach 9x5x3 cm. Posmarować wierzch olejem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec w temperaturze 220 stopni przez 60 minut.

Uwagi:

Dynia musi być ugotowana, kardamon niekoniecznie


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

zupelnie nie dla mnie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER