Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Chleb korzenny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna razowa 50 gramów
proszek do pieczenia według uznania
cukier 1 łyżek deserowych
drożdże 4 dekagramów
słonecznik 10 dekagramów
orzechy 5 gramów
kolendra 1 łyżek deserowych
kminek 1 łyżek deserowych
siemie lniane według uznania
sól 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
papryka słodka według uznania

Wykonanie:

Mąkę przesiać, zmieszać zsolą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z częscią mąki. Gdy wyrosną, zagnieść z resztą mąki i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić. Podłużną formę posmarować masłem, obsypać otrębami i wypełnić masłem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 40 min w temperaturze około 200 stopni C. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

nawet, nawet, tylko bez kminku jak dla mnie

Autor: Ciopcik

Data: 2009-04-19

to nie jest prawdziwy chleb korzenny

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER