Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Sernik Grecki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser twarogowy tłusty 25 dekagramów
mąka pszenna 1.5 szklanek
jajka 4 sztuk
masło 15 dekagramów
miód 8 łyżek stołowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
Cynamon 0.25 łyżek deserowych
oliwa 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Masło siekamy z mąką, dodajemy 2 łyżki wody i szybko gnieciemy.
Tortownicę smarujemy oliwą, oblepiamy ciastem.
Ser przecieramy przez sito. Żółtka jajek ucieramy z miodem i ciągle ucierając dodajemy porcjami ser. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Rodzynki myjemy, odsączamy, dodajemy razem z cynamonem do masy. Wszystko mieszamy. Masę serową rozkładamy równo na cieście.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w pierkarniku rozgrzanym do temperatury 200*C. Gdy powierchnia już się zrumieni sprawdzamy patyczkiem czy ser jest upieczony.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Autor: kizuh

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER