Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Różane babeczki z migdałami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały zmielone 50 gramów
jajka 2 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
cukier 200 gramów
olej 90 mililitrów
woda 90 mililitrów
woda różana 60 mililitrów
sok z cytryny 60 mililitrów
cukier puder 50 gramów
płatki rózy kandyzowane według uznania

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą i migdałami. Mikserem ubić jajka z jogurtem, połową cukru i olejem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do wysmarowanych masłem 12 foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Wlać wodę do małego rondelka, dodać pozostały cukier i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Wlać wodę różaną i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Skropić babeczki syropem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić cukier puder w 2 łyżeczkach wrzącej wody. Skropić babeczki, udekorować płatkami róży i podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER