Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Anyżkowe babeczki z orzeszkami pinii

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 11
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
orzeszki pinii 100 gramów
nasiona anyżku 3 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
olej 90 mililitrów
mleko 1 szklanek
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzeszkami pinii i 2 łyżeczkami anyżu. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Lukier: ubić cukier puder z sokiem z cytryny i pozostałym anyżkiem.
Rozsmarować lukier na babeczkach i podawać.

Uwagi:

Orzeszki pinii można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-27

pyszne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER