Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Babeczki ryżowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 10
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
mleko 1 szklanek
masło stopione 60 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
ryż ugotowany 75 gramów
cukier puder 50 gramów

Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek i sól. Dodać po jednym jajku i ubijać mikserem, za każdym razem czekać, aż się całkiem połączy z suchymi składnikami. Stopniowo dodawać mleko, masło, cukier i rum, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wmieszać ryż. Ciasto łyżką włożyć do 12 wysmarowanych masłem foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-27

fajne

Autor: onola

Data: 2009-04-27

pycha pych polecam sama robieczęsto

Autor: Scully16

Data: 2009-04-14

warto sprobowac

Autor: elunia8762

Data: 2008-12-22

:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER