Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z gruszkami i orzeszkami pekana

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 11
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 450 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa starta 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier brązowy 100 gramów
orzeszki pekana, uprażone, posiekane 100 gramów
gruszki obrane, cienko pokrojone 400 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 1,5 szklanek
esensja waniliowa 1 łyżek deserowych
masło 125 gramów
orzeszki pekana, przekrojone na pół 10 sztuk
cukier puder 6 łyżek stołowych

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem,cynamonem, gałką muszkatołową i solą. Dodać cukier, posiekane orzechy oraz gruszki i wymieszać. Dodać jajka, mleko i esencję waniliową, ubijać mikserem do momentu, aż składniki się połączą. Włożyć masło i rozetrzeć. Ciasto włożyć łyżką do 12 wysmarowanych masłem foremek i udekorować połówką orzecha. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER