Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z morelami i migdałami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały posiekane 50 gramów
morele suszone, posiekane 100 gramów
marcepan pokrojony w kostkę 125 gramów
sok z pomarańczy 100 mililitrów
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
skórka otarta z pomarańczy 1 sztuk
mleko 1 szklanek
olej 90 mililitrów

Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek i sól. Zmielić robotem kuchennym migdały, morele i marcepan z sokiem pomarańczowym na gładką masę. Jajka ubić z cukrem, skórką pomarańczową, mlekiem i olejem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wysmarowane masłem 12 foremek, wypełnić do połowy ciastem, włożyć do każdej po trochu migdałowo-morelowej masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i podawać.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-21

Idealne na przyjęcie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER