Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Jagodowe babeczki z białą czekoladą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
czekolada biała, połamana 250 gramów
mleko 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
esensja waniliowa 0,5 łyżek deserowych
masło miękkie 90 gramów
jagody 250 gramów

Wykonanie:

Makę przesiać do miski, wsypać proszek i sól. Rozpuścić 150g czekolady z mlekiem na parze, w naczyniu ustawionym nad innym, większym z gotującą się wodą. jajka ubić, mikserem, z cukrem, esencją waniliową, masłem i stopioną czekoladą. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wsypać oczyszczone jagody i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Rozpuścić na parze pozostałą czekoladę i polać nią babeczki. Podawać, gdy polewa zastygnie.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER