Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Biała kiełbasa po kujawsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
biała kiełbasa 900 gramów
liść laurowy 1 sztuk
majeranek 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie 6 sztuk
ziarno pieprzu 6 sztuk
sól według uznania
cebula 1 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
chrzan tarty 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
wywar z kiełbasy 1 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 0,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
cukier 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Wykonanie:

Zagotować osoloną wodę z przyprawami, gotować kilka minut pod przykryciem, odkryć, włożyć kiełbasę, gotować ok. 10 minut, zostawić na kilka minut w gorącym wywarze. Wywar (szklankę) przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło i zeszklić na nim drobniutko pokrojoną cebulę, oprószyć mąką, wlać przecedzony wywar, mieszając gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, wówczas doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, Dodać chrzan, śmietanę i żółtko, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć porcje kiełbasy. Podawać z ziemniakami z wody i kiszonym ogórkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

pycha, kielbasa biala+chrzan:)

Autor: Kasia i Tomek

Data: 2009-04-17

aż nabrałam ochoty na białą kielbaskę :) Przepis wygląda pysznie!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER