Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Brukselka zapiekana ze schabem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kosci 600 gramów
brukselka 600 gramów
wino czerwone wytrawne 2 szklanek
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
goździki 3 sztuk
kolendra, ziarenka 15 sztuk
smalec 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyty, osuszony schab lekko natrzeć solą. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę. Zagotować wino z listkiem laurowym, goździkami, kolendrą, pieprzem i solą, gotować 2 minuty pod przykryciem, dodać cebulę oraz brukselkę i gotować ok. 10 minut. Brukselkę wyjąć łyżką cedzakową, a do rondla włożyć schab, doprowadzić do wrzenia, wyjąć. Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić schab ze wszystkich stron, po czym piec ok. 30 minut, skrapiając przecedzonym winem, w którym gotowała się brukselka. Miękki wyjąć, przestudzić i pokroić na porcje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody. Sos spod schabu lekko odparować, wlać przygotowaną mąkę ziemniaczaną, mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć porcjami schabu, obłożyć brukselką, polać sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego do 1809 stopni piekarnika. Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER