Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Śledzie zapiekane w śmietanie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śledzie 1 kilogramów
cebula 30 dekagramów
czosnek 1 ząbki
oliwa 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
wino białe wytrawne ćwiartka szklanek
natka piertruszki 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Wykonanie:

Żaroodporne naczynie natrzeć czosnkiem i posmarować oliwą lub olejem. Śledzie opłukać , sprawić , odciąć łby i ogony oraz płetwy , umyć , osaczyć , ułożyć w przygotowanym naczyniu. Cebulę obrać, opłukać , pokrajać w plasterki.Pokrajaną cebulę obłożyć równomiernie śledzie , oprószyć solą i pieprzem , polać oliwą lub olejem , wstawić do nagrzanego piekarnika.Wino wymieszać z przesianą mąką i śmietaną.
Po kilkunastu minutach śledzie powinny się lekko zarumienić , wówczas należy je wyjąć z piekarnika. Powierzchnia sosu powinna się lekko podrumienić.

Uwagi:

Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody , z surówkami.

Autor: amulet

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER