Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Budyń z ryżu z pieczarkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż 0.50 szklanek
woda 1 szklanek
sól 1 szczypta
pieczarki 10 dekagramów
zielona pietruszka 10 listków
jajka 4 sztuk
tarta bułka 1 łyżek stołowych
tłuszcz 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko,wystudzić.
Umyte i osączone z wody pieczarki drobno pokroić i podsmażyć.
Żółtka utrzeć z masłem, dodać ryż i pieczarki, przyprawić do smaku solą , zieloną natką pietruszki.
Formę budyniową wysmarować dość grubo masłem , wysypać tartą bułką.
Ubić pianę z białek , wymieszać z masą i włożyć do formy , wygładzić powierzchnię.Formę zamknąć i wstawić do naczynia z wodą sięgającą 3/4 wysokości formy, gotować powoli około godziny.
Wyjąć zamkniętą formę z gorącej kąpieli , a po kilku minutach zdjąć pokrywe, okroić brzegi budyniu nożem , wyłożyć na okrągły półmisek.Pokroić na porcje , polać stopionym masłem.

Autor: amulet

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER