Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Placek kruchy z pianką porzeczkową

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 40 dekagramów
masło 25 dekagramów
cukier 3 łyżek stołowych
porzeczki czarne 2 gramów

Wykonanie:

Przesiana mąkę posiekać na stolnicy z dobrze schłodzonym tłuszczem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek.Dodać sól , przesiany cukier puder, żółtka i nożem wymieszać , a rękami tylko zlepić ciasto, nie wygniatać.
Rozwałkować w kształcie blachy , przenieść placek na lekko natłuszczoną blachę , wyrównać brzegi nożem i wstawić do upieczenia.
Szybko ubić sztywną pianę z białek, dodać przesiewając przez sito cukier i jeszcze trochę ubijać.Następnie wsypać do piany obrane z szypułek porzeczki , wymieszać.Wyjąć ciasto z pieca , na lekko przestudzone rozłożyć pianę z owocami i jeszcze na 10 minut wstawić do niezbyt gorącego pieca.
Ciasto pokrajać na spore kwadraty , a gdy wystygnie przełożyć na szklany półmisek.

Uwagi:

Najsmaczniejsze jest w dniu zrobienia.

Autor: amulet

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER