Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Cukinie faszerowane mięczakami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cukinia 4 sztuk
mięczaki 2 kilogramów
mule 2 kilogramów
ślimaki 1 kilogramów
muszle 1 kilogramów
pomidory 2 sztuk
curry 1 szczypta
musztarda 1 łyżek stołowych
jogurt naturalny 2 sztuk
sałata 1/2 sztuk
natka pietruszki 2 gałązki
oliwa z oliwek według uznania
piperz według uznania
sól według uznania
ocet według uznania

Wykonanie:

Opłucz mięczaki pod bieżącą, zimną wodą. Obierz pietruszkę pozostawiając listki. Umyj cukinie i pozostaw je na końcówce bez ogonka. Odetnij ich górną część z ogonkiem, a następnie za pomocą łyżki lekko je wydrąż. Posól wnętrze cukinii i ułóż je na sitku, pozostaw przez 15 minut, aby obciekły. W międzyczasie podgrzej płaską.
Obniż temperaturę palnika do minimum, wlej na patelnię odrobinę oliwy z oliwek i obsmaż cukinie przez 3 minuty tak, aby nie zmieniły koloru. Następnie przykryj patelnię i dalej gotuj. Gdy cukinie będą miękkie wyjmij je na talerz. Podgrzej płaską patelnię, wlej trochę oliwy z oliwek, następnie wrzuć mięczaki, zaczynając od największych. Dodaj natkę pietruszki i przykryj patelnię. Gdy wszystkie mięczaki się otworzą, odsącz je na sitku. Sos zachowaj, następnie odparuj go do 2/3 objętości. Obierz ze skorupek mięczaki. Zmieszaj z jogurtem musztardę Dijon, dodaj odrobinę curry i octu, soli i pieprzu. Rozprowadź z odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój pomidory w kostkę i rozdrobnij natkę.
Pokrój listki sałaty. Wymieszaj mięczaki z sosem jogurtowym, dodaj natkę i kawałki pomidorów. Nafaszeruj i przybierz tym cukinie, które posyp też pieprzem i drobno pokrojoną sałatą.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Słoma

Data: 2010-09-13

nawet nawet

Autor: Ciopcik

Data: 2009-04-19

te ślimaki mi tu nie pasują...

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER