Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Ciastka krajane z pianką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 20 dekagramów
cukier puder 10 dekagramów
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 5 łyżek stołowych
białka 6 sztuk
cukier 20 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
posiekane orzechy 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Dobrze schłodzony tłuszcz posiekać na stolnicy z mąką, dodać sól do smaku , cukier puder, rozbite i dobrze rozmieszane jajko, nożem wymieszać wszystkie składniki, a rekami tylko ciasto zlepić.Rozwałkować w kształcie blachy, przenieść na blachę na wałku.Wstawić do upieczenia, do bardzo gorącego piekarnika , wyjąć z pieca jasno zlociste.Posmarować ciasto marmoladą .Z białek ubić sztywną pianę.Do ubitej piany dodać cukier i jeszcze ubijać.Rozsmarować pianę na placek, posypać drobno posiekanymi orzechami lub grubym cukrem , wstawić do letniego pieca, aby pianka wyschła.Stopień wysuszenia pianki sprawdzic patyczkiem.Ciasto krajać na kwadraty lub paski ostrym nożem -piłą.

Autor: amulet

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER