Użytkowników online: 17
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Kiełbasa swojska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 40
czas(z pieczeniem/smażeniem): 360 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wieprzowina 5 kilogramów
słonina 1/2 kilogramów
sól 6 łyżek stołowych
saletra 1 łyżek stołowych
czosnek 10 ząbki
pieprz czarny mielony 1 łyżek deserowych
kiełbaśnica 8 metrów 1 sztuk

Wykonanie:

Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę. Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, dodać do mięsa i dodając stopniowo wywar mieszać i wyrabiać jak ciasto, aż do całkowitego wchłonięcia wywaru. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę i wymieszać aż do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. Ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. Osłonki napełnić masą dość ściśle, a końce związać mocnym sznurkiem, formując odcinki długości 35 - 40 cm. Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym miejscu na około 4 godziny, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 3 godziny, ostudzić i przenieść do chłodnej, suchej spiżarni.

Uwagi:

Ta kiełbasa jest średnio trwała lepiej przechowywać ją w lodówce.

Autor: edl26

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: nn

Data: 2012-01-28

Mimo wszystko brakuje mi odrobiny cukru, żeby zadziałała z saletrą.

Autor: ,lidia

Data: 2010-12-14

nie wiem z czego ma byc wywar i jaka ilosc?

Autor: mor

Data: 2010-12-10

moim zdaniem tylko sól pieprz i czosnek

Autor: staś

Data: 2010-11-08

saletra to jest chyba PEKLOSÓL dodawany do wędlin

Autor: edos

Data: 2010-10-06

człowiku jak ty nie wiesz do czego służy saletra to nie pisz !!! fajny przepis

Autor: endriu

Data: 2010-03-14

przepis lux

Autor: kris

Data: 2009-12-22

jak nie wiesz co to jest saletra do mięs to się nie udzielaj.

Autor: jo

Data: 2009-12-16

weż facet się za szydełkowanie a nie podtruwanie niespełnionych kucharzy

Autor: miro

Data: 2009-11-03

saletra? człwieku ,takie przepisy znalazłeś chyba w drogerii!!!!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER