Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Sycąca zupa gulaszowa

Opis:

Zupa jest pyszna, działa rozgrzewająco, szczególnie teraz dobrze smakuje gdy pogoda nas nie rozpieszcza.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sól według uznania
liść laurowy po 2 sztuk
selera kawałek sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchew 1 sztuk
kostki rosołowe 2 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 puszka
czosnek 2 ząbki
papryka chili 1 sztuk
mieso 1 kilogramów
papryki kolorowe 3 sztuk
cebula 2 sztuk
ziemniaki ok. 10 średnich sztuk
mąka 4 łyżek stołowych
olej według uznania
olej według uznania
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
papryka ostra według uznania

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na oleju. Przesmażone mięso przerzucamy do garnka z gotującą się wodą (ok. 2-3 litry).Gotujemy. Zbieramy szum, jeśli się pojawi,dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojone w kostkę :marchew, pietruszkę i seler. Podgotowujemy.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, płuczemy i wrzucamy do garnka. Po około 10-15 minutach gotowania na średnim ogniu wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w talarki cebulkę.Podgotowujemy. Jak warzywa są miękkie, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę chili, posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku. Można dodać też przyprawy do gulaszu. Jeszcze raz wszystko gotujemy około 10 minut i gotowe.

Uwagi:

Zupę należy często mieszać, bo składniki osiadające na dnie lobią się przypalić. Mięso (wołowe lub wieprzowe - ja wolę szynkę surową).

Autor: maniolek

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER