Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Piernik kawowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
tłuszcz 1 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
mocna kawa 1 szklanek
jajka 4 sztuk
miód 1 szklanek
soda 1 łyżek deserowych
przyprawa korzenna według uznania

Wykonanie:

Miód rozgrzać w rondelku, dodać napar kawy, wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Żółtko utrzeć z cukrem i połączyć z tłuszczem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Następnie nadal ucierając wlewać stopniowo przestudzony miód z kawą. Na koniec z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.Po wystudzeniu polać czekoladą.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER