Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Migdałowe cudo

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier 300 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 250 gramów
jajko 1 sztuk
śmietana 5 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 150 gramów
wiśnie bez pestek 750 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 500 mililitrów
żelatyna 2 łyżek deserowych
śmietana kremówka 500 mililitrów

Wykonanie:

Ciasto: mąka 200g cukier 75g ,sól szczypta, łyżeczka proszku do pieczenia , 100g masła.
Jajko, 2 łyżki śmietany wszystko należy dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, zawinąć w folię i na pół godziny włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa cienkie placki. jedną część ciasta położyć do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa: masło 150g, cukier 200g, łyżka miodu, 3 łyżki śmietany, 150g płatków migdałowych.
Masło zagotować z cukrem, miodem i śmietaną. Następnie zdjąć z ognia, dodać płatki migdałowe i mieszać. Druga część rozwałkowanego ciasta przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, a na wierzch wyłożyć masę migdałową. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Nadzienie: wiśnie 750g, budyń, pół litra mleka, 40g cukru, 2 łyżki żelatyny, śmietana kremówka.
Pierwszy upieczony placek otoczyć ramką zrobionej z folii aluminiowej i ułożć na nim odsączone wiśnie. Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Następnie dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać i wystudzić. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wiśnie. Całość pokryć pokryć przygotowanymi kawałkami ciasta z masą migdałową. Ciasto na 3 godziny przetrzymywać po zrobieniu w lodówce.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER