Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Karp

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karp 1,6 kilogramów
pierniki 100 gramów
włoszczyzna 1 porcja
piwo ciemne 2 szklanek
cebula 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
galaretka z czarnej porzeczki 1 szklanek
pieprz 3 szczypta
goździk 3 sztuk
listek laurowy 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:

Posiekać cebulkę, oczyścić umyć i pokroić włoszczyznę. Przełożyć do dużego rondla razem z ziarnkami pieprzu, goździkami, oraz listkami laurowymi. Zalać dwoma szklankami wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut, przecedzić. pokruszyć pierniki. Sparzyć cytrynę, połowę pokroić w paski. Przelać do garnka wywar, dodać pierniki, plasterki cytryny, rodzynki oraz piwo, gotować około 10 minut. Umyć karpia, pokroić na 8 porcji. Przełożyć do sosu, dusić około 20 minut pod przykryciem. Wyjąć rybę z sosu, odłożyć w ciepłe miejsce. Doprawić sos sokiem z połowy cytryny, galaretką, solą i pieprzem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do gorącego sosu. Przełożyć karpia na półmisek, polać sosem, udekorować natką pietruszki.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER