Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Chiński rosół pikantno- kwaśny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sól według uznania
olej według uznania
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
rosół 1/2 litrów
cebula 2 łyżek deserowych
pieczarki 2 sztuk
jajko 1 sztuk
pieprz 1/2 łyżek stołowych
ocet 3 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
woda 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
filet z kurczaka 1 sztuk

Wykonanie:

Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym, octem, pieprzem i odstawić. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć przez 1 minutę, wlać rosół, dodać pieczarki i mięso z kurczaka, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Mieszając, wlewać do zupy mąkę ziemniaczaną połączoną z innymi składnikami, podgrzewać do zgęstnienia, ciągle mieszając. Następnie powoli wlewać mocno roztrzepane jajo. Przyprawić olejem sezamowym i solą. Przelać zupę do gorącej wazy. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: lelesio

Data: 2010-08-06

Dziękuje bardzo za super przepis wielka piątka.

Autor: gregvip

Data: 2009-12-15

nigdy w przepisackuchni hińskiej nie dodawajcie mąki(skrobii) ziemniaczanej tylko skrobię kukurydzianą (jest to chyba najczęstrzy błąd tłumaczy przepisów)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER