Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Śledzie w sosie śliwkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet śledziowy 8 sztuk
mleko 1 szklanek
migdały 50 gramów
śliwki suszone 300 gramów
olej 80 mililitrów
cukier 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
natka pietruszki, gałązki według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Filety moczyć przez 2,5h w mleku, osaczyć, zwinąć w ruloniki, a mleko wylać. Sparzone migdały obrać ze skórki i drobno posiekać. Umyte śliwki namoczyć przez 30 minut w 1/2 szklanki wody i rozgotować je. Masę śliwkową przetrzeć przez sito, dodać olej i migdały, mieszając doprawić cukrem, solą oraz sokiem cytrynowym. Ruloniki śledziowe ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować natką.

Uwagi:

Sok z cytryny można zastąpić octem winnym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Karina

Data: 2009-12-21

Brzmi bardzo zachęcająco ;) myślę, że się skuszę chociaż myślę, że warto posypać go parzonymi płatkami migdałów pozdr.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER