Użytkowników online: 21
kulinaria
« Powrót  

Sake czyli wino ryżowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
woda 7 litrów
cukier 3 kilogramów
drożdże 8 dekagramów
ryż 1 kilogramów
goździki 30 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
gałka muszkatułowa 1/2 łyżek stołowych
tymianek 1/2 łyżek stołowych
imbir 1/2 łyżek stołowych
pieprz(gałki) 8 sztuk
rodzynek 10 dekagramów

Wykonanie:

Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem. Zostawić do ostudzenia.
Drożdże rozpuścić w naszym syropie,
dodać resztę składników.
Całość przelewamy do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino,
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru.

Uwagi:

Wino to jest łatwe w piciu, ale jest bardzo mocne. Można je pić ciepłe lub zimne.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Ewela

Data: 2012-12-27

To wino o ktorym mowa to nic innego jak wino ziołowe!! Robi sie je jak najbardziej na ryzu.Piołun,ziele angielskie itd.to sklad win ziołowych a nie Sake!!!

Autor: kolbi

Data: 2012-11-24

ludzie poczytajce sake to winno japonskie

Autor: samozgon

Data: 2011-12-25

sake jest dobre gdy się je przegoni, czyli zrobi się bimberek.. Panie "opinion" wino masz słabe bo drożdże nie przerobiły zawartego w nim cukru

Autor: danes

Data: 2011-04-28

winko ryzowe piłam 20 lat temu,jeszcze się nie sklkarowało a juz było wypite.jeśli moge doradzić,stosujcie drozdze piekarskie.

Autor: kiselka

Data: 2011-02-28

Witam. Ja nastawiłem "wino" alkohol 05.02 według powyższego przepisu, prócz ilości ryżu zamiast 1kg, 3kg, pracowało bardzo intensywnie temp. ok 20-22 stopni. W ostatnią sobotę opróżniłem połowę nastawu, kolor lekko żółtawy w smaku lekka gorycz lecz słodkie i przyjemne w spożywaniu. Po 3-4 szklankach szumi dobrze w głowie - mocne, jak sprawdzałem to 23-27%. Dziś ściągam resztę i wstawiam nowe z lekkimi modyfikacjami aromatycznymi i do tego pozostawiam ryż w butli tylko dodaję świeżego 1kg.

Autor: Kris

Data: 2011-02-28

Witam. Ja nastawiłem według przepisu 05.02, prócz ilości ryżu dałem 3 kg szło jak buża.w ostatnią sobotę poszła połowa nastawu "wino" alkohol super kolor lekko żółtawy, delikatna goryczkowatość lecz słodkie. Piło się super, ale po paru szklaneczkach 3-4 w głowie szumi i to nie żle. Dziś spuszczam resztę i do butelek by się wyklarowało i wstawiam nowe trochę modyfikując w/w przepis. Pozdrawiam.

Autor: Zeta

Data: 2011-02-20

Nastawiłem wino. Po 7 dniach dodałem porcję cukru. Wszystko było dobrze. Po 12 dniach czyli wczoraj dodałem kolejną porcję cukru i wino całkowicie przestało pracować. Co teraz robić? Czy możliwe że przestało pracować dlatego że w butli jest za dużo nastawu? Zostawić tak i poczekać czy coś z tym zrobić. Proszę o pomoc.

Autor: julka

Data: 2010-11-30

wystarczy dodać butelkę spirytusu i sytułacja się zmienia.;-)

Autor: wieslawal64

Data: 2010-07-20

Drogi "autorze", dla twojej świadomości dodam tylko, że doskonale wiem, iż sake nie jest winem. Jednakże w jaki inny sposób przedstawiłbyś niewtajemniczonym ten trunk. Uważam, że twoja odpowiedź("Sake to sake") na pytanie czym jest ten alkohol na prawdę wyjaśnia całą sprawę i czyni ją zrozumiałą.

Autor: wieslawal64

Data: 2010-07-20

Drogi "autorze", dla twojej świadomości dodam tylko, że doskonale wiem, iż sake nie jest winem. Jednakże w jaki inny sposób przedstawiłbyś niewtajemniczonym ten trunk. Uważam, że twoja odpowiedź("Sake to sake") na pytanie czym jest ten alkohol na prawdę wyjaśnia całą sprawę i czyni ją zrozumiałą.

Autor: greg

Data: 2010-01-23

Do opinion: chyba nie dałeś całego cukru na raz, bo to zabiłoby drożdże - cukier dodajemy na raty. Są też różne rodzaje drożdży, jedne dają mocny alkohol (najlepsze winne do win deserowych) inne umierają w mniejszym stężeniu alkoholu. Ważna też temperatura otoczenia ;)

Autor: zlowieszczy4

Data: 2009-12-06

Powiem tak dodałem sok z 2 cytryn i dodatkowo szczypte piounu, pierwszy raz robiłem sake i musze powiedziec że ten przepis naprawde się sprawdził. W piątek minął równy miesiąc a do niedzieli został mi zaledwie litr ;( no coż musze kupic 54 litrowego gąsiora. A co do samego wina.... hmmm dobre w smaku słodkie gładko wchodzi czyli nie pali gardła a mimo to po wypiciu 3 szklanek tego trunku naprawde czuc alkohol w głowie ;] pozdrawiam i dzięki za przepis!!!!

Autor: boogs

Data: 2009-10-04

do Opinion-cos zchrzaniles chyba (moze drozdze) .Ja zrobilem pierwszy raz na podobnym przepisie .Wyszło bardzo, bardzo mocne -fakt trzeba uwazac z cukrem a po 6 tyg trzeba klarowac co najmniej 3 tyg

Autor: opinion

Data: 2009-09-04

Bardzo słabe, prawie nie ma mocy, do tego bardzo słodkie. Kupiłem balon, korzenie, cukier zamiast kupić dwie butelki sake. O ja głupi!

Autor: aa

Data: 2009-08-29

To nie jest sake. Tu alkohol jest z dosypanego cukru, a w sake z ryżu - najpierw ryż scukrza się grzybem Aspergillus oryzae, dopiero wtedy drożdże mają co jeść.

Autor: a

Data: 2009-08-29

To nie jest sake. Tu alkohol jest z dosypanego cukru, a w sake z ryżu - najpierw ryż scukrza się grzybem Aspergillus oryzae, dopiero wtedy drożdże mają co jeść.

Autor: autor

Data: 2009-08-19

Sake to nie wino. To jest napój alkoholowy, bez klasyfikacji. Sake to sake.

Autor: Ewelosa

Data: 2008-12-11

Moja mama tez robi wino ryżowe i wiem że jest przepyszne.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER