Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Onigiri

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż japoński 250 gramów
nori(glony) 2 sztuk
ocet ryżowy 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznania
furikake(posypka do ryżu) według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować w garnku o głębokim dnie. Użyć tyle samo wody i ryżu. Gotujemy przez 8 minut na małym ogniu po czym zwiększamy na max i odparowujemy wodę. Tak przygotowany ryż pozostawiamy bez odcedzania. Dodać ocet ryżowy, cukier i sol lub gotową posypkę(furikake) do smaku. Mokrymi rękami lepimy kuleczki, robimy otwór w środku, do którego dajemy farsz. Formujemy trójkąty, które zaklejamy cieniutkim paskiem nori.

Uwagi:

Farsz:
-śliwka
-tuńczyk
-krewetka
-krewetki w majonezie

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Youjiro

Data: 2009-09-03

Ciekawy miks ;-) Żeby byc całkowicie zgodnym ze sztuką i móc nazwac ten wynalazek onigiri, nie powinniśmy dodawac nic do ugotowanego ryżu. Zaprawia się go do sushi a do onigiri używa się tylko ugotowanego ryżu a soli się wodę, w której moczymy dłonie.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER