Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Arabski chleb pita

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 10
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
drożdże 15 gramów
cukier 0,5 łyżek deserowych
woda ciepła 1 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać drożdże i resztę wody oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem i włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą(by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na natłuszczonej blasze lub bezpośrednio na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa polane w środku sosem. Ale można włożyć do kieszeni to, co mamy pod ręką: pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: smak

Data: 2010-09-16

Wcale nie trzeba żadnych drożdży wystarczy maka i sol i nie żaden jeden centymetr grubości rozwałkować na dwa trzy milimetry najlepiej na okrągło jak pita zacznie puchnąc i się zarumieni wyjmować od razu kroić krążkiem do pizzy na cztery składać jeden na drugim po cztery i zawijać folia.Najlepsze są świeże z pieczonym mięsem z kurczaka i dodatkami warzyw jak kto lubi można dodać zaziki.

Autor: Floress

Data: 2009-04-27

uwielbiam

Autor: monpol6

Data: 2009-04-09

Na pewno spróbuję

Autor: Iza

Data: 2008-12-12

Jako deser też może być :)

Autor: pawlo1404

Data: 2008-12-12

co ten przepis robi w deserach?

Autor: edl26

Data: 2008-12-09

taki chlebek + pierś z kurczaka(usmażona z przyprawą gyros) pomidorek ogórek kapusta odrobina majonezu i mamy kebab domowej roboty bardzo pyszny :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER