Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Zupa z soczewicy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
soczewica czerwona 1 szklanek
czosnek 1 ząbki
cebula 1 sztuk
woda 1,5 litrów
kostka rosołowa 1 sztuk
liść laurowy 1 listków
marchew 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
przecier pomidorowy 80 gramów

Wykonanie:

Szklankę soczewicy opłukać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulę. Zalać 1,5l wrzątku, dodać soczewicę, pokrojoną marchewkę i kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu ok. 20min. Dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotować aż soczewica będzie miękka.

Uwagi:

Ja dodaję jeszcze troszkę mielonej papryki czerwonej. Zupkę można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem jak kto woli.

Autor: Anusiak

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER