Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Babki kruche z owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
skórka z otartej cytryny według uznania
żółtko 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
masło 100 gramów
mąka 200 gramów

Wykonanie:

Mąkę przesiać i nożem posiekać dokładnie z masłem, dodać skórkę z otartej cytryny, wyciśnięty sok lub spirytus, łyżeczkę cukru pudru i 1 żółtko. Zarobić ciasto nożem, zagnieść szybko ręką, owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przygotować maleńkie foremki do babek, wysmarować je stopionym masłem za pomocą pędzelka. Placek cienko rozwałkować. Foremki ustawić na stolnicy jedną obok drugiej kilkoma rzędami, przykryć rozwałkowanym ciastem i wciskać do foremek w ten sposób, aby okleiło ścianki, lekko przewałkować. Ciasto powinno się odcisnąć na obwodzie foremek. Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek i wykrajać kółka o średnicy foremek.
Przygotowane babeczki tak jak na zdjęciu przyozdobić owocami takimi jak maliny, poziomki czy truskawki, i posypać cukrem pudrem dodać do ozdoby bitą śmietanę. Podawać natychmiast po napełnieniu.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER