Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Ogórki z sosem tzatziki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ogórki sałatkowe 2 sztuk
rzodkiewka, pęczek 1 sztuk
ziarno słonecznika 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
koperek, pęczek 0,5 sztuk
jogurt naturalny 150 gramów
serek śmietankowy 100 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte ogórki razem ze skórką pokroić wzdłuż na cienkie paski. Oczyszczone rzodkiewki pokroić w słupki. Ziarno słonecznika zrumienić na suchej patelni i wystudzić. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać. Opłukany koperek, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Sos tzatziki: jogurt wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, posiekany czosnek i 2/3 posiekanego koperku oraz cebulę, mieszając doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokrojone rzodkiewki i ogórki przełożyć na półmisek lub do salaterki, skropić oliwą i lekko przemieszać. Przed podaniem polać przygotowanym sosem, posypać zrumienionymi pestkami słonecznika oraz pozostałym posiekanym koperkiem. Udekorować gałązkami świeżych ziół. Podawać z bagietka lub grzankami czosnkowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER