Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bułeczki śniadaniowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 35
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 500 mililitrów
drożdże 50 gramów
masło 75 gramów
sól 1,5 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
jajko (do posmarowania) 1 sztuk

Wykonanie:

W rondlu rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać. Do dużej miski włożyć drożdże, wlać mleko z masłem, dodać mąkę oraz pozostałe składniki, wyrabiać tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Przykryć mokrą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, kminkiem, sezamem lub dowolnym ziarnem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER