Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Żurek z boczkiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sól według uznania
olej według uznania
natka pietruszki według uznania
majeranek według uznania
kiełbasa 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
śmietana 0,75 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
boczek 250 gramów
zakwas na żur 0,5 szklanek
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę drobno pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz sól. Gotować 60 minut na małym ogniu. Zupę przecedzić, do wywaru dodać zakwas i zagotować. Śmietanę z miksować z mąką i wlać do zupy. Zagotować, mieszając doprawić do smaku solą i majerankiem. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do talerzy wlać po porcji żurku. Włożyć kiełbasę i boczek, udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER