Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Spaghetti ze szpinakiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
makaron 300 gramów
szpinak mrożony 750 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
olej 1 łyżek deserowych
śmietana gęsta 4 łyżek stołowych
mleko 150 mililitrów
boczek wędzony, plastry 100 gramów
parmezan tarty 5 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Rozmrożony, osączony szpinak dodać do cebuli i króciutko poddusić, zalać mlekiem i śmietaną. dusić na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania kilkakrotnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić( nie przelewać zimną wodą,ponieważ sos będzie lepiej przylegał). Plasterki boczku wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączony makaron połączyć z sosem szpinakowym. Obłożyć plasterkami boczku i posypać tartym parmezanem.

Uwagi:

Zamiast śmietany do szpinaku można dodać ziołowe serki twarogowe lub serki śmietankowe z dodatkiem ziół.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Izulinkka

Data: 2011-04-15

Bez boczku jest tysiąc razy lepsze, polecam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER