Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Paluszki serowe z grzankami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory 1 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 5 łyżek stołowych
ser mozzarella 400 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 50 gramów
bułka tarta 80 gramów
chlebek ciabatta według uznania
bazylia, listki według uznania
sałata, listki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, a czosnek rozdrobnić. Umyty pomidor podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Opłukane listki bazylii pokroić w paseczki. Kostki pomidora wymieszać z cebulą, czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem. Chlebek pokroić na 8 kromek, skropić 8 łyżkami oliwy i opiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ser mozzarella pokroić na 8 plastrów, każdy rozciąć wzdłuż na pół. Jajko wbić na talerz, wymieszać ze szczyptą soli. Paluszki serowe odtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie 2 minuty na złotobrązowy kolor. Przełożyć na półmisek udekorowany sałatą. Pomidorowy farsz umieścić na grzankach i podawać jako dodatek do paluszków. Danie udekorować bazylią, podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER