Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Sałatka grecka II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula czerwona 3 sztuk
pomidory 5 sztuk
ogórek sałatkowy 1 sztuk
sałata rzymska 2 sztuk
zielone oliwki nadziewane papryką 50 gramów
ser feta 200 gramów
ocet winny 100 mililitrów
sok cytrynowy 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
papryczki peperoni marynowane 100 gramów
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczona cebulę pokroić w cienkie talarki. Umytego ogórka pokroić na małe kawałki. Umyte pomidory pokroić w grubą kostkę. Umytą, osuszoną sałatę, kilka liści odłożyć do de4koracji, a pozostałe porwać na kawałki. Oliwki pokroić na połówki. Ser feta osaczyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Sos: ocet wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Stopniowo małymi porcjami wlewać oliwę. Całość ubić trzepaczką na gładki, jednolity sos.
Opłukane, osuszone listki natki, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić na spore kawałki. Przygotowane warzywa przełożyć do miseczki, wymieszać z serem feta i papryczkami peperoni, polać sosem. Udekorować odłożonymi listkami natki. Podawać z białym pieczywem.

Uwagi:

Sałatę rzymską można zastąpić sałatą lodową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER