Użytkowników online: 11
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Humus z ciecierzycy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
zioła według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
natka pietruszki według uznania
tahini 10 dekagramów
cytryna 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
ciecierzyca 25 dekagramów

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na parę godzin i gotować tak długo, aż ziarna, będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini ewentualnie kilkoma łyżkami oleju tłoczonego na zimno, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Pasta jest doskonała do ciemnego razowego chleba.

Uwagi:

tahini - pasta sezamowa


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Ada

Data: 2011-03-11

dodałam dwie cytryny i jest za kwaśne, da sie to jakos naprawic?

Autor: UYHYK

Data: 2011-01-09

wiecie co ja uzywam cieciorki z puszki, swietnie sie miksuje i pysznie smakuje, wiec odpada problem z gotowaniem.

Autor: aneta

Data: 2010-12-04

zeby cieciezyca sie szybko ugotowala nalezy na noc dodac do wody lyzeczke sody oczyszczonej, potem do wody do gotowania tez pol lyzeczki sody - soda zmiekcza cieciorke - ja gotuje zazwycaj okolo 40-45 i juz jest miekka do zmiksowania, oliwe dodaje jak juz mam gotowy hummus - po prostu polac mozna hummu oliwa z oliwek oczywiscie i wtedy bedzie super

Autor: Marian

Data: 2010-08-11

Moja ciocia mieszkała 18 lat w Jordanii i powyższy przepis nijak się ma do tego, co ona robi. W jej wersji: tahini to dosłownie nieco do smaku, czosnku dużo, oliwy nie, cytryny nie (ale może być nieco). Jeśli robimy wersję z bobu (lub miksu bobu z cieciorką) dodajemy sporo posiekanej drobno pietruszki. Podanie: płaskie talerze bądź tace, dość intensywnie polane oliwą. I tutaj zaczyna się szał: może być wersja czysta, czyli sam humus, można zarzucić smażoną piersią kurczaka plus na to prażone orzeszki pinia bądź słonecznik. Można obrzucić to drobno posiekaną papryczką (również chilli, jeśli ktoś lubi na ostro). I nie ma zmiłuj - jest przepyszne. Pozdrawiam.

Autor: ata

Data: 2010-04-15

Bardzo ważne, humus przechowuje się do 24godz pisze o tym bo spotkałam sie z informacjami ze można go przechowywać do 5 dni.Po takiej ilości dni to tylko skwaśniały humus odbiegający od oryginalnego smaku. Uwielbiam humus szczególnie ten w Emirackich Molach, ale z tego co mi wiadomo to specjał kuchni Libańskiej. Oryginalnie po libańsku podaje się go z kawałkami wysmarzonej wołowiny jak do kebabu. Polecam

Autor: Zuz

Data: 2010-01-28

zamiast tahini proponuje olej sezamowy, odrobine masła, jak masa jest za rzadka można dorzucić sezam,ale niektórzy nie lubią jak im coś w zęby wchodzi :P ja dodaje jeszcze gotowaną marchewkę, przez co smak jest dużo ciekawszy,a kolor nie tak monotonny :)

Autor: Kuba

Data: 2009-10-28

mały starty imbir i trochę soku z pomarańcza bardzo porawią smak a jak za suchy to dolewać wody nawet niedogotowaną ciecierzycę sie zmiksuje

Autor: julia

Data: 2009-10-16

przepis jest bardzo dobry, ale brakuje w nim oliwy. zdecydowanie należy dodać co najmniej 1 łyżkę.

Autor: AAA

Data: 2009-08-21

Tomek - wg mnie gotowałeś za długo. Gotuje się ok. 1 godziny. Ja gotuję 1,5 i zużywam potem całą wodę przy miksowaniu, dodając jeszcze oleju. I tak nie wychodzi z tego majonez ale może i dobrze :)

Autor: adam

Data: 2009-07-09

Ja dodałem do cieciorki trochę wody w której się gotowała i była wilgotna

Autor: Tomek

Data: 2009-02-24

Masa po z cieciorki wyszla strasznie sucha. Nie rozmiekczyl jej sok z cytryny, ani tahini. Dolewalem oliwy i tez slaby skutek. Dodalem tez oliwy jak to jest w innych przepisach, ale wciaz masa byla sucha. Moze za krotko gotowalem? Cieciorka moczyla sie przez noc, a gotowanie trwalo okolo 3 godz.

Autor: sylwia

Data: 2008-12-19

hummus jest pycha!!! robie sama z przepisu, produkty kupuje w ecolivie , mja b. dobry asortm,ent mniam mniam

Autor: Artur Bielecki

Data: 2007-08-15

Nie próbowałem jeszcze tego prepisu ale hummus jadam teraz codziennie. Pozdrowienia z Syrii........

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER