Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Ciastka francuskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mrożone ciasto francuskie 450 gramów
masa marcepanowa 200 gramów
rodzynki 30 gramów
migdały pokrojone w słupki 20 gramów
likier amaretto 2 łyżek stołowych
jabłka 3 sztuk
jajko 1 sztuk
śmietana gęsta 2 łyżek stołowych
platki migdałowe 60 gramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Płaty ciasta ułożyć jeden obok drugiego, rozmrozić w temperaturze pokojowej (ok. 20 minut). W tym czasie masę marcepanową rozwałkować na blacie oprószonym cukrem pudrem. Wykroić z niej 6 krążków o średnicy 8 cm. Resztki masy ponownie zagnieść i pokroić w kosteczkę, wymieszać z rodzynkami, migdałami i likierem. Obrane jabłka pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wypełnić farszem. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko wymieszać ze śmietaną. Każdy z płatków ciasta osobno rozwałkować na kwadrat o boku 19 cm. Marcepanowe krążki posmarować białkiem. Po jednym krążku ułożyć w jednym z rogów każdego kwadratu. Na każdym krążku umieścić połówkę jabłka nadzieniem do dołu. Brzegi ciasta posmarować resztą białka. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tak aby powstały trójkąty, mocno skleić brzegi. Na blasze układać po 3 trójkąty, posmarować żółtkiem ze śmietaną. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER