Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pasztet serowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
twarożek śmietankowy 400 gramów
mleko 7 łyżek stołowych
morele suszone 120 gramów
orzech włoski 80 gramów
tymianek 0,5 sztuk
ser żółty 350 gramów
pumpernikel 2 sztuk
masło 20 gramów
sałata według uznania
połówki moreli z puszki według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania

Wykonanie:

Twarożek zmiksować z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Opłukany tymianek posiekać. Suszone morele pokroić w drobną kostkę, a orzechy posiekać. Przygotowane składniki dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie ułożyć kilka plastrów żółtego sera tak, aby zachodziły na siebie i ścianki formy na wysokość 2 cm. Posmarować połową masy twarogowej. Przykryć kolejna warstwą plastrów żółtego sera. Rozsmarować pozostałą masę twarogową i przykryć resztą żółtego sera. Pumpernikiel z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć na pasztecie, masłem do dołu, lekko przycisnąć. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 0k. 4 godziny. Wyjąć na półmisek i usunąć folię. Gotowe danie udekorować sałatą, morelami z puszki i listkami tymianku.

Uwagi:

Tymianek świeży można zastąpić tymiankiem suszonym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER