Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Gyros z sałatką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidorki kokrajlowe 250 gramów
kapusta biała 0,5 sztuk
wołowina mielona 600 gramów
mięta, gałązki 10 sztuk
cytryna 1 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
cebula 3 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 4 łyżek stołowych
tymianek suszony 1 łyżek deserowych
przyprawa do gyros 1,5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte pomidorki przekroić na połówki, oprószyć solą i pieprzem. Oczyszczoną kapustę poszatkować i wymieszać z pomidorami. Opłukane list ki mięty pokroić w cienkie paseczki. Cytrynę sparzyć, osuszyć, skórkę z połowy owocu otrzeć na tarce o drobnych oczkach, sok wycisnąć i wymieszać z miętą, otartą skórką i jogurtem. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku z cytryny. Resztę skórki z cytryny cieniutko obrać, pokroić w spiralki i dodać do sosu. Oczyszczoną cebulę pokroić w krążki, a czosnek rozdrobnić.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, mieszając oprószyć tymiankiem, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać przyprawę do gyros i wymieszać. Danie podawać z przygotowaną sałatką i sosem jogurtowym oraz chlebkiem pita, lekko opieczonym w piekarniku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER