Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Placek z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 100 gramów
jajka 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jabłka 1,5 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cytryna 0,5 sztuk
cukier 200 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana kremówka 250 gramów
mąka 200 gramów
płatki migdałowe według uznania

Wykonanie:

Kruche ciasto na spód: 200g przesianej mąki posiekać z margaryną, proszkiem, cukrem(100g) i jajkiem. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Oczyszczone jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, przemieszać.
Ciasto ucierane: masło utrzeć z 200g cukru, sokiem i skórką otartą z połowy cytryny, kolejno wbijać 2 jajka, każde po dokładnym wyrobieniu poprzedniego. Dodać śmietanę, a na końcu wsypać 200g mąki i dobrze utrzeć.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Obłożyć jabłkami, wylać ciasto ucierane. Wierzch obsypać płatkami migdałowymi. Piec ok.60 minut w 175 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER