Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Deser kawowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
cukier brązowy 3 łyżek stołowych
śmietana kremowa 150 gramów
mleko chude 500 mililitrów
sos czekoladowy 4 łyżek stołowych
czekoladowe ziarenka kawy według uznania

Wykonanie:

Kawę rozpuszczalna wy mieszać z cukrem i zalać 100ml wrzącej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno i również schłodzić.
Do kawy wlać mleko, wymieszać i przelać do 4 wysokich szklanek. Długą łyżeczką wlać połowę sosu czekoladowego na wewnętrzne ścianki szklanek tak, aby na ściankach powstał wzorek ciemnych paseczków. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki, porcjami wyciskać do szklanek z napojem kawowym. Deser udekorować pozostałym sosem czekoladowym i czekoladowymi ziarenkami kawy. Podawać mocno schłodzony.

Uwagi:

Sos czekoladowy można zastąpić stopioną czekoladą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-16

pięknie wygląda. szkoda tylko, że fota z książki... Becia piłaś ją wogóle?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER