Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Przysmak grecki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory 1,2 kilogramów
cebula 4 sztuk
oliwki czarne 80 gramów
oregano, pęczek 1 sztuk
rozmaryn, gałązki 4 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
ocet balsamiczny 12 łyżek stołowych
boczek, plastry 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte pomidory podzielić na połówki lub ćwiartki i usunąć środki z pestkami. Oczyszczone cebule pokroić na cząstki, a oliwki przekroić wzdłuż na pół. Opłukane listki oregano i igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pomidory kilka minut, mieszając dodać cebulę i krótko zeszklić. Po 5 minutach wlać ocet i dodać oliwki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
Na drugiej patelni, bez tłuszczu, podsmażyć plastry boczku 2 minuty z każdej strony i przełożyć do pomidorów i od razu podawać z białym pieczywem lub włoskim chlebem ciabatta.

Uwagi:

Oregano można zastąpić majerankiem.
Pomidory przed smażeniem można sparzyć i obrać ze skórki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: onola

Data: 2009-04-09

ja podsmazyłabym najpierw cebulke potem pomidory .ale to tylko moje zdanie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER