Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Raki po polsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rak 30 sztuk
koperek 2 sztuk
sól według uznania
śmietana 1,5 szklanek
żółtko 3 sztuk
koper krojony 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
rosół 0,5 szklanek
mąka 0,5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Raki umyć dokładnie, wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem dużej ilości gałązek kopru i gotować 15-20 minut. Ostudzić i zimne wyjąć z wywaru. Szyjki i łapki wyjąć ze skorupek, które należy wysuszyć w gorącym piekarniku, a następnie ułożyć w moździerzu lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przygotowane w ten sposób skorupki włożyć do rondelka i dusić z masłem około 30 minut. Pod koniec oprószyć mąką , wlać rosół bądź wywar warzywny, zagotować i następnie przecedzić przez gęste sito. Otrzymany gęsty płyn połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku i zaciągnąć żółtkami. Do sosu włożyć mięso z szyjek i szczypców raków i ciągle mieszając uważać by sos się nie zagotował. Przed podaniem wymieszać z koperkiem.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER